בית מרקחת > מידע מקצועי > הקשר בין המצב הרגשי לבין הבטן שלנו

הקשר בין המצב הרגשי לבין הבטן שלנו

לפני אירוע מיוחד או התרגשות גדולה, אנחנו אומרים שיש לנו "פרפרים בבטן", אך ישנם אנשים שאצלם חוסר נוחות בבטן היא מצב הרבה יותר תדיר. אחד הדברים הראשונים שעולים לנו לראש הוא המצב הנפשי, ואנחנו אכן יודעים שיש קשר חזק מאוד בין הגוף לבין הנפש.
לעיתים הגורם ללחץ הנפשי עצמו עשוי להגיע ממקום לא כל כך צפוי ולא בהכרח מדיכאון או אישיות לחוצה. לדוגמה, לחץ וחוסר שקט עשויים להיות קשורים לקשיי קושי וריכוז. למעשה, אחד הסימפטומים הראשוניים לקשיי קשב וריכוז כבר בגיל חצי שנה הם כאבי בטן שנמשכים יותר משלושה חודשים. הסיבה לכאבים אלו יכולה להיות אמנם פיזית, אך לעיתים היא קשורה לוויסות רגשי או רגישות יתר.
מצב זה עלול להתבטא גם בשלבים מאוחרים יותר בחיים : במקרים רבים קשיי קשב וריכוז מלווים גם בקשיים חברתיים והיפר-אקטיביות הנתפסים על ידי הסביבה כבלתי נורמטיביים, מה שמציב את האדם הסובל מקשיים אלו בסיטואציות לא נעימות ומלחיצות.

לא רק הבטן

מלבד כאבי בטן, מתח וחרדה יכולים לתרום להתפתחות אול להחמרה של מחלות מעי דלקתיות. הסיבה לכך היא שבמצבים של לחץ וחרדה הגוף משחרר את ההורמון קורטיזול הידוע גם כ"הורמון הלחץ". שחרור תכוף של קורטיזול במשך זמן רב יכול לגרום בתורו למחלות כגון קוליטיס כיבית אשר מתבטאת לא רק בכאבי בטן עזים, אלא גם בתחושה כללית של אי נוחות, שלשולים וביכולתה אף להגביר את ההחמרה במצב הנפשי.
מחלה נפוצה אחרת היא הקרוהן המאופיינת בין היתר בכאבי בטן ממוקדים, אנמיה, חום, חולשה ודלקות באזורים נוספים מלבד במערכת העיכול.
סיבה נוספת לקשר שבין מצב חרדתי או לחוץ ומחלות דלקתיות במערכת העיכול נעוץ באופן בו אנחנו תופסים מצבי פחד וסכנה באמצעות חלק פרימיטיבי יחסית של המוח הנקרא אמיגדלה. האמיגדלה קשורה גם לוויסות הרגשי שלנו וגם ליכולת הלמידה והקשב, כשבמחקרים רבים נמצא שיש לה קשר למחלות מעי דלקתיות. כפי שאפשר לצפות, האמיגדלה פועלת בצורה מעט שונה אצל מי שסובל מקשיי קשה וריכוז, ולכן קל להם יותר להגיע למצב של סערת רגשות.
גורמים נוספים התורמים למאפיינים הדלקתיים הם הציטוקינים של מערכת החיסון. במצב רגיל הם מווסתים על ידי הורמונים, אך במצב של חוסר איזון, הוויסות מופר ותאי החיסון מפרישים כמויות גדולות של ציטוקינים המעוררים את הדלקת.
הטיפול במחלות מעיים דלקתיות ברפואה המערבית מבוצע לרוב באמצעות תרופות אנטי דלקתיות או סטרואידים ואנטיביוטיקה. במקרים מסוימים התרופות ניתנות במינונים גבוהים יותר תוך כדי אשפוז ובמקרים חמורים במיוחד ייתכן ויהיה צורך בהתערבות כירורגית.

אפשרות אחרת לטפל במחלות עיכול דלקתיות היא באמצעות רפואה משלימה כגון הרפואה הסינית. הרפואה הסינית משתמשת בדיקור סיני והתאמה אישית של צמחי מרפא ותפריט תזונתי לכל מטופל. היתרון של הרפואה המשלימה הוא בכך שהיא תורמת לאיזון הגוף כולו ומשפרת את המצב הנפשי הכללי ולא רק את הסימפטומים הגופניים.