Ritalin ריטלין
הריטלין נמצאת בשימוש כבר למעלה מ-50 שנה, וזוהי אחת התרופות הנחקרות ביותר.
כמו לכל התרופות, יש לריטלין תופעות לוואי, ויש מקרים בהם היא אינה מסייעת למשתמש בה. אבל - ברוב המקרים תופעות הלוואי נסבלות והתרופה
משפרת את התפקוד באופן ניכר. יש גם לזכור שתופעות הלוואי חולפות עם הפסקת הטיפול.
תופעות הלוואי, בשילוב האמונה המוטעית שאפשר להתגבר על הפרעות קשב וריכוז ללא תרופות, הוציאו לריטלין שם רע, והיא אולי התרופה המושמצת ביותר בעולם. הנה כמה תיקונים לטעויות הנפוצות בקשר לריטלין:
- הריטלין אינה גורמת להפרעה בגדילה. פעם חשבו שהתרופה מעכבת גדילה, אך כיום ברור כי המטופלים מגיעים למלוא פוטנציאל הגובה שלהם, אם כי לעתים באיחור קטן.
- הריטלין אינה ממכרת. גם בשימוש ארוך שנים, התרופה אינה יוצרת תלות והתמכרות.
מי רשאי לרשום מרשם לריטלין?
פסיכיאטר או ניורולוג או רופא ילדים בעל התמחות בהתפתחות הילד הם אלו שרשאים לאשר טיפול בריטלין. לאחר מכן, רופא המשפחה יכול לרשום מרשמים להמשך הטיפול.
מנגנון הפעולה
החומר הפעיל - מתילפנידט - מעלה באופן משמעותי את רמות הדופמין באונה המצחית (frontal lobe) של המוח ועל ידי כך מאפשר לאנשים עם הפרעת קשב שליטה עצמית גבוהה יותר, שיפור הקשב ולפעמים גם הופך אותם למאושרים יותר בפרק הזמן שבו התרופה פעילה. לעתים אנשים עם הפרעת קשב מסגלים לעצמם התנהגות היפראקטיבית (פעלתנות-יתר) שמעלה גם היא את רמות הדופמין במוח ועל ידי כך מפחיתה את ההשפעות השליליות של ההפרעה. כאשר אנשים אלו נוטלים מתילפנידט , רמות הדופמין במוחם עולות ולכן הצורך שלהם להתנהג בהיפראקטיביות יורד.
התרופה מועילה לכ־70% מהאנשים המאובחנים כסובלים מההפרעה. משך השפעת התרופה הוא ארבע שעות וקיימות גם גרסאות בשחרור מושהה שמשפיעות לפרקי זמן ארוכים יותר.
אופן השימוש
נוטלים את התרופה בבוקר. לעיתים אפשר גם בצהריים, אך היות והתרופה מפריעה לישון, אין ליטול ריטלין בשעות הערב. יש לקחת את התרופה עם מים, ואחרי ארוחה.
תופעות לוואי
תופעות הלוואי של הריטלין משתנות מאוד מאדם לאדם. יהיו אנשים שיסבלו מכל תופעות הלוואי הנפוצות האפשריות, ויהיו כאלה שלא יסבלו מאף תופעת לוואי. הדרך היחידה לדעת בוודאות מהן השפעות התרופה, היא לקחת אותה ולהיות מודעים לשינויים בהרגשה ולהופעה של תופעות לוואי אפשריות.
תופעות לוואי חולפות
עצבנות, נמנום, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות, דפיקות לב. תופעות אלה חולפות בדרך כלל זמן קצר לאחר תקופת ההסתגלות לתרופה. אם התופעות אינן חולפות תוך כמה ימים - יש להתאים את המינון מחדש עם הרופא.
תופעות לוואי קבועות
תופעות הלוואי ברשימה הבאה הן תופעות לוואי שלרוב יחזרו על עצמן בכל פעם שהתרופה תינטל, גם אצל משתמשים קבועים:
- איבוד תיאבון או תיאבון מוגבר כשהתרופה מפסיקה להשפיע.
- דכדוך המופיע בתום ההשפעה של החומר הפעיל, ואשר יכול להימשך מספר שעות.
- קשיי שינה, לעתים עקב ריכוז גבוה מדי של המתילפנידט, שגורם לרמת עוררות גבוהה. ניתן בדרך כלל לפתור את הבעיה על ידי הקפדה שלא לקחת ריטלין בשעות שלפני זמן השינה.
- אי שקט ועצבנות. ניתן לפעמים לפתור על ידי שינוי המועד בו לוקחים את התרופה.
תופעות ארוכות טווח
תוצאות השימוש במתילפנידט בילדים נחקרות כבר למעלה מ 40 שנה ועד כה לא נמצאו הוכחות לקיומן של תופעות לוואי ארוכות טווח עקב השימוש בתרופה. יש לציין כי מחקרים מסוימים וראשוניים הדגימו שינוי בביטוי גנים מסוימים במוח בשימוש כרוני במתילפנידט, אולם ההשלכה הקלינית הנובעת ממחקרים אלו אינה ברורה, ולכן יש צורך במחקרים נוספים לאישוש הטענה, והתרופה נחשבת יעילה ובטוחה.
תופעות לוואי אחרות
חום, הזעה, בחילה, הקאה, כאבי בטן, סחרחורת, כאבי ראש, מצב רוח ירוד, חוסר מנוחה, התכווצות שרירים, פריחה בעור, יובש בפה, ראיה מטושטשת, אובדן משקל, שינויי לחץ דם, נשירת שיער. אם הופיעו או החמירו תופעות אלה יש להיבדק ע"י הרופא.
תופעות המחייבות התייחסות מיוחדת
חום גבוה פתאומי, כאב ראש חמור ובלבול, דפיקות לב מהירות, כאב בחזה, עוויתות בלתי נשלטות, חבורות (סממן לתרומבוציטופניה פורפורה), עוויתות שרירים או טיקים, כאבי גרון, חום וצינון (כסממן לתופעות בדם), תנועות בלתי רצוניות של הגפיים, גוף ופנים, הזיות, פרכוסים, עקצוץ בעור או שלפוחיות, כתמים אדומים על העור. אם מופיעה אחת מתופעות הלוואי האלה יש לפנות לרופא.
Rebound effect
עם סיום ההשפעה של החומר, המטופל מגיב בצורה קשה עוד יותר: אי שקט, דיכאון בלבול רב. כדי למנוע את התופעה, משתמשים בקונצרטה או ב LA ואז אין ירידה חריפה של רמת החומר בדם והריבאונד פוחת.
מתי אסור להשתמש בתרופה?
• יחד עם, או 14 יום אחרי הפסקת שימוש ב MAO Inhibitors.
• גלאוקומה
• רגישות יתר לחומר
• מטופלים עם סינדרום טורט
• מטופלים עם קצב לב לא סדיר או אנגינה חמורה (כאבים בחזה), או פעילות יתר של בלוטת התריס.
ריטלין ואלכוהול
בהוראות לרופא ולצרכן בארה"ב לא רשום כל איסור על צריכת אלכוהול עם ריטלין, ומאגרי המידע אינם מתייחסים לשילוב.
בעלון לרופא בארץ כתוב שלא מומלץ לצרוך אלכוהול עם ריטלין. מוסברת שם סיבה כללית ולא ספציפית (אם כי הגיונית) שאלכוהול מגביר פעילות של תרופות נוירולוגיות. אבל אין פירוט בו מוסבר קשר ישיר בין השניים.
אנו ממליצים להימנע משתית אלכוהול מרובה בעת השפעת הריטלין. יחד עם זאת צריכה מתונה (כוס בירה או יין אחת) אפשרית במבוגרים.
ריטלין, צליאק ופסח
ריטלין רגיל מכיל גלוטן, לכן אינו מתאים לחולי צליאק. ריטלין רגיל גם אינו כשר לפסח.
ריטלין LA, וקונצרטה ו SR אינם מכילים גלוטן והם כן כשרים לפסח.
תגובות בין תרופתיות:
• Moclobemide - MOBEMIDE
• Selegiline - JUMEX
• Amitriptyline - Elatrol
• Carbamazepine - Teril, Tegretol
• Clomipramine - Anafranil, Maronil
• Doxepin -Gilex
• Imipramine - Tofranil, Primonil
• Opipramol - Oprimol
• Phenobarbital
• Phenytoin - Epanutin, Dilantn
• Primidone - Prysoline
• Warfarin - Coumadin
הערה: המידע הניתן באתר זה ניתן כמידע כללי בלבד, אין בו משום המלצה לשימוש בתרופה כלשהי או במוצר רפואי הנזכרים בו. מומלץ להתייעץ עם הרוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי ותגובות בין תרופתיות. אין להשתמש במידע הניתן באתר זה לצורך אבחון מחלה או בעיה רפואית, לצורך הטיפול בהן או לצורך קביעת או התאמת הטיפול התרופתי הנדרש בעטיין. במידה וקיים אצלך חשש, כי לקית במחלה או בבעיה רפואית כלשהי - היוועץ/י תחילה עם רופא מוסמך. בכל מקרה אין להשתמש בתרופה כלשהי מבלי לקרוא תחילה, בעיון, את העלון לצרכן המצורף לה, עד סופו .