סטרטרה Strattera
סטרטרה Strattera היא תרופה חדשה יחסית. התרופה מכילה Atomoxetine. זו התרופה הראשונה לטיפול בקשב וריכוז שאינה שייכת למשפחת הסטימולנטים (ריטלין, אדרל).
התרופה רשומה ונמצאת בשימוש בארה"ב, קנדה, גרמניה, אנגליה ומדינות רבות נוספות.
כיצד סטרטרה פועלת?
הסטרטרה מעכבת את הספיגה חזרה של נוראפינפרין (norepinephrine reuptake inhibitor) או בשמו השני - אדרנלין, במרווח הסינאפטי במוח. בכך היא מעלה את ריכוזו.
מה היתרונות סטרטרה
כל תרופה משפיעה אחרת על מטופלים שונים. במקרה והתרופה מתאימה לך, יש לה יתרונות על תרופות לקשב וריכוז אחרות:
- השפעה במשך כל היום. בניגוד לריטלין, אין לתרופה טווח זמן מוגבל של כמה שעות בה היא פועלת.
- סטרטרה אינה מפריעה לשינה. לעיתים נדירות, הפרעות שינה עלולות לקרות במבוגרים הנוטלים סטרטרה.
- סטרטרה אינה מדכאת תיאבון.
- סטרטרה מפחיתה חרדות.
- ניתן לקבל את התרופה גם בתמיסה - סירופ
למה לצפות במהלך הטיפול?
כאמור, סטרטרה שונה לחלוטין מריטלין. לכן רמת הציפיות צריכה להיות שונה. מי שהשתמש בעבר בריטלין וחש את השפעתו המיידית עלול להתאכזב, שלא בצדק.
השפעת סטרטרה מתחילה אחרי שבועים של טיפול יום יומי. מלוא ההשפעה מתגלה אחרי חודש. צורת פעולה זו שונה לחלוטין מהתרופות האחרות לקשב וריכוז, בהן מרגישים השפעה מידית.
איך לוקחים סטרטרה?
לוקחים את הקפסולה מידי יום. כל יום כולל שבתות וחגים. היות והתרופה מתחילה להשפיע רק אחרי מספר שבועות, ניתן להפסיק אותה בחופש הגדול, אך לא בחופשים קצרים.
מה המינון המקובל?
מתחילים לקחת את התרופה במינון של בערך 0.5 מ"ג לקילו ועולים בהדרגה עד ל בערך 1.4 מ"ג לקילו. לדוגמא: במשקל של 50 קילו נתחיל 3 ימים במינון של 25 מ"ג לאחר מכן עוד 3 ימים במינון של 40 מ"ג ולבסוף נגיע למינון של 60 מ"ג.
המינון המירבי גם למבוגרים הוא 100 מ"ג.
ניתן להשיג את התרופה במינונים מוכנים של 10, 18, 25, 40, 60, 80, ו- 100 מ"ג. כמו כן יש תמיסת סטרטרה - סירופ למי שנצקשה לבלוע.
אם נדרשים מינונים אחרים - ניתן להכין אותם באופן מיוחד.
תופעות לוואי:
כמו לכל תרופה גם ל סטרטרה עלולות להיות תופעות לוואי. התופעות השכיחות ביותר הן: בחילה ועייפות. כדי להתגבר עליהן ניתן לקחת את התרופה אחרי האוכל. בד"כ לוקחים את התרופה בבוקר. אם היא גורמת לעייפות, ניתן לקחת אותה בערב. תופעות אלו חולפות בדרך כלל לאחר מספר שבועות. כדי לצמצם את תופעות הלוואי מתחילים לקחת את התרופה במינון נמוך ועולים בהדרגה.
תופעות לוואי אחרות ונדירות: מחקרים אחרונים מעידים כי יתכן ויש עליה בשיעור ניסיונות אובדניים בילדים - כחצי אחוז. על ההורים לעקוב אחרי מצב הרוח של הילדים בתחילת הטיפול. יש גם שני דיווחים על מקרים של נזק לכבד (מתוך שני מיליון משתשמשים). הנזק היה הפיך עם הפסקת השימוש.
כמו כן ניצפו: בילדים: הפרעות במערכת העיכול, כאבי ראש, אי שקט, סחרחורת, שיעול. במבוגרים הפרעות שינה, הפרעות בזיקפה, אבדן תיאבון. תפעות אלו נעלמות עם הפסקת השימוש.
סטרטרה ותרופות אחרות
ונטולין: התרופה עלולה להגביר את תופעול הלוואי של הונטולין על הלב ולחץ הדם.
אין לקחת סטרטרה עם MAOI או שבועיים לאחר סיום הטיפול בהם.
מתי אין לקחת סטרטרה?
אם יש לך גלאוקומה מסוג narrow angle glaucoma.
המידע הרשום כאן אינו המידע המלא. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.
הערה: המידע הניתן באתר זה ניתן כמידע כללי בלבד, אין בו משום המלצה לשימוש בתרופה כלשהי או במוצר רפואי הנזכרים בו. מומלץ להתייעץ עם הרוקח בכל הנוגע למטרות ואופן השימוש, תופעות לוואי ותגובות בין תרופתיות. אין להשתמש במידע הניתן באתר זה לצורך אבחון מחלה או בעיה רפואית, לצורך הטיפול בהן או לצורך קביעת או התאמת הטיפול התרופתי הנדרש בעטיין. במידה וקיים אצלך חשש, כי לקית במחלה או בבעיה רפואית כלשהי - היוועץ/י תחילה עם רופא מוסמך. בכל מקרה אין להשתמש בתרופה כלשהי מבלי לקרוא תחילה, בעיון, את העלון לצרכן המצורף לה, עד סופו .